ZCHBRABANT.NL

Zorgconsulenten Huisartsen

Op vakantie naar thuisland en Mekka.


Tijdens de zomervakantie vertrekken mensen massaal naar (sub)tropische bestemmingen waar ze risico’s lopen op infectieziekten als Hepatitis A, gele koorts, buiktyfus of malaria. Helaas laat niet iedereen zich voorlichten, adviseren en vaccineren. Dit betreft vooral VFR-reizigers (Visiting Friends and Relatives). De reizigers die bij hun familie of vrienden op bezoek gaan. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kinderen meestal gevaccineerd worden, maar dat men adviezen voor vaccinatie en malaria-profylaxe steeds vaker niet opgevolgd worden. Kosten spelen mogelijk een rol, maar ook denkt men vaak immuun te zijn als men in een herkomstland geboren is. Mensen verliezen hun immuniteit b.v. voor malaria als ze een aantal jaren weg zijn uit dat land. Infecties kunnen heftiger verlopen en terug in Nederland kunnen weer anderen besmet worden.1) Ilness in travellers vitisiting friends and relatives


Medicijnen mee op reis.

Belangrijk is om een goed (merknamen) medicijn-overzicht meenemen, net als de medicijnen te verdelen over 2 verschillende handbagages.


Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn daardoor streng verboden in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde slaapmiddelen en pijnstillers. Het is belangrijk op tijd een medische verklaring bij CAK (Centraal Administratie Kantoor)
te regelen zodat er geen problemen bij de douane ontstaan. Insuline mag niet in de bagage ruimte in verband met de mogelijkheid op bevriezing.


De meest voorkomende Opiumwet middelen zijn:

Stofnaam


Methylfenidaat

Morfine

Oxycodon

Methadon

Temazepam

Oxazepam

Merknaam


Ritalin, Concerta, Medikinet

Kapanol, Oramorph

Oxycontin, Oxynorm

Symoron, Pindadone

Normisom

Seresta

Als men medicijnen mee wil nemen die onder de Opiumwet vallen, dan heeft men een officiële verklaring nodig van de arts die vervolgens gelegaliseerd wordt door het CAK, de instantie die verantwoordelijk is voor opiumontheffingen. Voor vragen over Medicijnen mee naar het buitenland kun je CAK bellen met 0800 - 2108


Er zijn 2 verschillende verklaringen:


1. Schengen- verklaring voor reizen binnen het Schengengebied.

2. Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied.


De verwerkingstijd van de formulieren is circa vier weken!!!!


Op de website van CAK (Centraal Administratie Kantoor) staat alle informatie per land uitgelegd: https://www.hetcak.nl/medicijnen-mee-op-reis/


Voor Turkije kan een medische verklaring gedownload worden, die moet door de huisarts ingevuld worden en voorzien van een stempel.


Het is niet nodig om de Turkse verklaring naar het CAK te sturen.


Handbagageverklaring

Voor diabetespatiënten die met het vliegtuig reizen is een handbagage-verklaring aan te raden.Een Engelstalige verklaring voor het vervoeren van diabetesmiddelen in de handbagage. Dit voorkomt misverstanden t.a.v. het gebruik van naalden. De tegenwoordige anti-terrorisme wetgeving maakt deze verklaring noodzakelijk.


De behandelaar kan deze verklaring verzorgen.


Mekka Reizen

O Van 26 juni 2023 tot en met 1 juli 2023 vindt de jaarlijkse bedevaart (Hadj) naar Mekka plaats dit jaar. Mekka is de stad waar de islamitische profeet Mohammed geboren is. Moslims beschouwen Mekka daarom als een heilige plaats. De stad ligt in Saoedi-Arabië. Alle moslims vanuit de hele wereld die het kunnen betalen, moeten ten minste één keer in hun leven op bedevaart naar Mekka trekken. Met name veel oudere moslims doen mee. Naast de algemene gezondheidsrisico’s die een verblijf in Saoedi Arabië met zich meebrengt, zijn er specifieke risico’s als gevolg van de omstandigheden gedurende de bedevaart.


Als u uw patiënt wilt informeren, adviseren of motiveren kunt u altijd een beroep doen op de interculturele zorgconsulenten die in de eigen taal het gesprek aan kunnen gaan met uw patiënt.


Belangrijk voor de zorgverleners om te weten:
Veel inspanning (bidden, lopen, ook in rotsachtig woestijngebied),
Afwijkend eetpatroon
Verwondingen aan voeten ( blaren, grote mensen massa).
Niet altijd een koelkast tot beschikking (insuline)
Aandoeningen aan de luchtwegen. Luchtweginfecties zijn belangrijkste reden tot ziekenhuis opname.


De weken na terugkomst van de bedevaart:

Houdt rekening met: verschijnselen van dyspnoe, koorts en diarree. Het MERS-coronavirus kan ernstige luchtwegklachten geven (ARDS). Patiënten hebben last van koorts, hoesten en ademhalingsproblemen.


Verplichte Vaccinaties:

Meningokokken (verplicht gesteld door regering van Saudi-Arabië)


Aanbevolen vaccinaties:

Buiktyfus, Hepatitis A, DTP, BMR


Algemene risico’s:
Luchtweginfecties
Diarree
Voedselvergiftiging
Verwondingen
hitteberoerte
Bloed overdraagbare aandoeningen en zoönosen
Meningokokken


Algemene adviezen:
Voldoende drinken
Medicatie ter voorkoming van voedselvergiftiging/diarree
Bescherming tegen hitte en felle zon: hoofdbedekking, paraplu, schoeisel tegen brandwonden door de hitte
Handhygiëne (eten en toiletbezoek)
Voldoende medicatie meenemen (in handbagage) en medicatielijst meenemen
Vaccineren risicopatiënten, specifiek reizigers en griepvaccinatie
Eigen scheermes/scheerapparaat meenemen
Bescherming tegen muggen ter voorkoming van malaria, dengue {=knokkelkoorts}
Als u bekend bent met een aandoening, zoals hartlijden of suikerziekte, vraag dan uw huisarts of behandelend arts voor extra advies.
Neem voldoende rust omdat u veel lichamelijke inspanning zult verrichten.
Ga bij aanhoudende of ernstige gezondheidsproblemen tijdens of na uw reis tijdig naar een arts. Vertel uw (huis)arts in dat geval altijd dat u in het buitenland bent geweest.


Locaties waar u terecht kunt voor reizigers gezondheid- en vaccinatie advies, inclusief de gele koorts vaccinatie:


Bronnen:
www.huisartsenmigrant.nl https://www.huisarts-migrant.nl/
www.lcr.nl https://www.lcr.nl/


Websites te raadplegen voor info Mekka

www.pfizer.nl

www.huisartsenmigrant.nl

www.ggdreisvaccinaties.nl

www.lcr.nl

www.nederlandwereldwijd.nl

www.ntvg.nl www.rivm.nl


Hieronder op de website van GGD vind je meer informatie over vaccinaties : https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/mekka-saudi-arabie


Wist u dat;

  • Er ook een vaccinatieadvies is voor Europese landen als Kroatië Bulgarije en Hongarije?
  • In de afgelopen jaren gemiddeld 40% van de Hepatitis A- gevallen in het buitenland blijkt te zijn besmet 1/3 e na een Marokko reis. Bij jongeren onder 15 jaar bijna altijd na vakantie in het herkomstland van de ouders of grootouders.

Zorgconsulenten Brabant


Eilenbergstraat 250 5011 EC Tilburg info@zchbrabant.nl


Tel: 06-19808522